Nyitott Ház Közhasznú Alapítvány bemutatása

 • Nyitott Ház Közhasznú Alapítvány
 • Gazdálkodási formakód: 569-Egyéb alapítvány
 • Adószám: 1436423-1-13
 • Cégbírósági bejegyzés: Pk. 60549/2005/4
 • Alapítás időpontja: 2005. 11. 21.
 • Telephely: 3000 Hatvan, Erzsébet tér 11
 • Elérhetőségeink: www.nyitotthaz.info
 • Telefonszám: 30/2181-204, 37/738-038

 

A Nyitott Ház Közhasznú Alapítvány civil összefogásból a segíteni és tenni akarás jegyében jött létre. Az alapítvány fő célja gyermek, ifjúsági és felnőtt tanácsadó, fejlesztő centrum létrehozása, amely egy új szemléletű, kutatáson alapuló centrum lenne. Kis lépésekben haladunk előre, amelyhez a három nyertes pályázat a Tanoda és az Ifjúsági Információs Irodánk fontos lépést jelentenek. Célunk a halmozottan hátrányos helyzetű személyek, főleg gyermekek és fiatalok, illetve leszakadásban lévő csoportok részére szolgáltatások biztosítása, azok minél szélesebb körben való elterjesztése, megismertetése.

Az immár több mint öt éve működő alapítvány a több évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkező szakemberekkel a tevékenységét megalakulása után azonnal megkezdte.

2009.05.01. és 2010.06.30. közötti időszakban a TÁMOP-5.2.5-08/1-2008-0258 azonosító számú projektet valósítottuk meg, amely keretében Hatvan városában Ifjúsági Információs Irodát hoztunk létre 70 m2-en a város központjában. Az iroda a fiataloknak (12-29 év közöttiek) segített a hátrányok leküzdésében, szabadidejük hasznos eltöltésében, a lehetőségek és önmaguk megismerésében. Az irodában egy másik nyertes projektünk, a Tanoda is helyet kapott, a helyszín ugyanabban az épületben, de eltérő, hozzá kapcsolódó helyiségekben található.A Tanoda program 2011. december 31-ig működött. Az irodába Hatvan városából és a környező településekről érkező gyermekeket és fiatalokat várunk, részükre különböző információkat és szórakozási lehetőségeket nyújtunk.

A projekt keretében nagy rendezvényünk a 2009. május 23-i „Sportmajális” volt, amelyen 600 fő vett részt. Ez egyben irodánk és az alapítvány népszerűsítését, bemutatását is szolgálta. A rendezvénynek nagy sikere volt, sokan ellátogattak, az idő is nekünk kedvezett, a műsorok pedig vonzották az érdeklődőket.

Alapítványunk másik jelentős tevékenysége, hogy a CEF és a Leader csoport (vidékfejlesztés EU támogatással) egyik alapítói vagyunk.

E két nagy jelentőségű projektünkön (Ifjúsági Iroda és Tanoda) kívül sok kisebb programot is megvalósítunk:

 • Idei évben tartjuk meg és szervezzük a IV. Országos Lekvárfőző és Mézfesztiválunkat
 • Gyermeknapi rendezvényeinken mind bábszínházzal, kézműves foglalkozásokkal és apró ajándékkal leptük meg a programban résztvevő gyermekeket
 • Sikerrel működtetünk immár 4. éve egy vegyes korosztályú népdalkört.
 • Hangversenyeket szervezünk a kultúra és a komolyzene megismerésére, hogy az mindenki számára elérhető legyen.
 • Az elmúlt évben a parlamentben kezdeményezett ifjúsági törvény előterjesztésének vita napján vettünk részt.

 

Nyitott Ház – Információs Ifjúsági Iroda

Projekt célja

A programunk általános célja a térségben élő akadályokkal küzdő gyermekek és fiatalok, különösen a hátrányos helyzetű fiatalok életminőségének javítása, egyéni és/vagy közösségi kompetenciák fejlesztése, minőségi információkkal történő ellátása. Mindehhez olyan szolgáltatásokat és programokat kínálunk, amelyek segítik őket az iskola, majd a munka világában történő helytállásban, a társadalomba való beilleszkedésben.

A célcsoportba tartozó (akadályokkal küzdő) 12 és 29 éves gyerekek és fiatalok társadalmi reintegrációjának, elsősorban iskolai előmenetelének, pályaválasztásuknak, munkaerő-piacra való belépésüknek elősegítése, esélyeinek növelése, továbbá társas (szociális) kapcsolataiknak bővítése, közösségi, közéleti részvételük fejlesztése, családi életre való felkészítése, életpálya-tervezésük tudatosságának erősítése.

Számszerűsíthető eredmények

 • Az ifjúsági információspont szolgáltatást igénybe vevők száma 250 fő/hó.
 • Információs és tanácsadó szolgáltatás keretében 400 segítő fő/hó.
 • Egyéni és közösségi kompetenciákat fejlesztő programokon (tematikus, tréning jellegű, kommunikációs, sorstárs csoport) részt vettek száma 10 fő/programelem.
 • Értékteremtő szabadidős komplex programokon (sport, szabadidős, klubok, előadások) részt vettek száma 40 fő/programelem.
 • Kortárs segítő programok (segítő képzés, programok) megvalósításán részt vettek száma 15 fő/programelem.

 

Nyitott Ház Tanodája

Projekt célja

A programunk általános célja Hatvanban és környékén élő halmozottan hátrányos helyzetű és/vagy gyermekvédelmi gondoskodás alatt álló, különösen roma tanulók, fiatalok életminőségének és iskolai előmenetelük javítása (min. 40 fő), későbbi munkaerő-piaci esélyeik növelése, egyéni és/vagy közösségi kompetenciák fejlesztése.

Tevékenységek

Mikro csoportos és egyéni fejlesztések, folyamatos konzultáció szülőkkel, szupervízió, workshoppok, szociális szolgáltatókkal kapcsolattartás, hátránykompenzáló eszközök és szolgáltatások, mentorállás, csoportos szabadidős tevékenységek.

 

Nyitott Ház – Információs Ifjúsági Iroda

TÁMOP-5.2.5/B10/2-2010-0282 azonosító számú projekt

Újra kitárta kapuit a Nyitott Ház Ifjúsági Tanácsadó és Információs Iroda, ahol a hatvani és a térségben élő fiatalok számára művelődési és szórakozási lehetőséget biztosítanak.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség az Új Széchényi Terv keretében a TÁMOP 5.2.5./B-10/2 -2010-0282 pályázatnak köszönhetően Alapítványunk ismét lehetőséget kapott arra, hogy bővítse a hatvani és a térségben élő fiatalok művelődési és szórakozási lehetőségét, valamint segítse az életben való előmenetelüket.

 

A Nyitott Ház Küldetése!

Legfontosabb célkitűzésünk, hogy a jelen nemzedéke utat találjon a jövő világába.  Ahhoz, hogy megtalálja ezt az utat, ismernie kell a múltját, a gyökereit.  Erre építkezve kell, hogy ráleljen - a mai kor útvesztőiben is - a saját céljára, feladatára és ezek segítségével felismerje saját belső értékeit. Irodánk lehetőséget nyújt arra, hogy megteremtse a közösség hordozóerejét, hatékonyágát, fontosságát. Az egyén felvállalja saját szerepét a közösségben, mely a szocializáció alapfeltétele. Általános tapasztalat a világban, hogy az emberek nem tudják hová forduljanak problémáikkal. A fiatalok is nehéz helyzetben vannak. A felnőttek tanácstalansága így visszahat az ifjabb generációra. Célunk felébreszteni azt a képességet, hogy ki-ki felismerje problémáját, képessé váljon azok megfogalmazásra és segítségünkkel feltárja a nehézségek, gondok gyökerét. Ha ebben hatékonyak vagyunk, ezt követően a megfelelő helyre tudjuk irányítani. De eltökélt szándékunk hogy azonnal helyben orvosoljuk azokat.  Ez lehet az adatbázisunkból a kért információ, vagy szakembereink által nyújtott segítség. Ezért hoztuk létre ezzel a szellemiséggel az irodát, hogy bárki bizalommal, fenntartások és előítéletektől mentesen forduljon hozzánk!

A fentiekben igyekeztünk részletesen bemutatni Önnek a tevékenységünket és a segítségét kérjük ahhoz, hogy a programok során felmerülő költségek egy részét az adomány által finanszírozni tudjuk.

 

Köszönettel és tisztelettel:

Vanóné Raffai Terézia

Nyitott Ház Közhasznú Alapítvány szakmai vezetője

Tel: 06 30/ 2181 204

E-mail: tarthaz2@gmail.com